Het Surinaams staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) heeft schadeclaims van opgeteld $45,1 mln laten indienen bij de Vlaamse fruithandelaar Hein Deprez en zijn bedrijven.
Deprez en zijn ondernemingen zouden zich volgens de Surinamers schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en onrechtmatig handelen bij het beheer van grote Surinaamse bananenplantages.
De bananenplantage in Jarikaba van het Surinaams staatsbedrijf Food and Agriculture Industries. Het is een van de plantages die van 2014 tot eind 2020 eigendom waren van The Fruit Farm Group, het Belgisch-Nederlandse bedrijf van de Vlaamse handelaar Hein Deprez.Foto: Pieter van Maele/ANP
Leverancier van fruitreus
Deprez is grootaandeelhouder van The Fruit Farm Group en van de beursgenoteerde groente- en fruitreus Greenyard GREEN €10,02-1,76% . Dat is de op een na grootste West-Europese groenten- en fruithandelaar. Het levert aan winkelketens zoals Albert Heijn AD €24,82+0,08% . The Fruit Farm Group is een leverancier van Greenyard.
The Fruit Farm Group nam in 2014 Surinaamse bananenplantages over van het Bouterse-regime in Suriname. Dat deden de Belgen door een belang van 90% te nemen in FAI. De andere 10% bleef in handen van de Surinaamse overheid.
November vorig jaar nam de Surinaamse staat de Surinaamse plantages van FAI voor een symbolisch bedrag over van The Fruit Farm Group. De Surinaamse staat werd toen voor 100% eigenaar van FAI.
Surinaams staatsbedrijf claimt
miljoenen bij
Vlaamse fruithandelaar
In de steek gelaten
De Surinamers verwijten Deprez en The Fruit Farm Group de bananenplantages in Suriname in de steek te hebben gelaten. In strijd met afspraken en toezeggingen zouden de Belgen zonder voldoende vooraankondiging de plantages in slechte toestand hebben achtergelaten.
De aankondiging van het vertrek van de Belgen vond plaats enkele dagen nadat FAI zich nog op 10 februari 2020 voor The Fruit Farm Group garant had gesteld bij de Surinaamse Hakrinbank voor een hypotheeklening van $7 mln voor de plantages. Zeven dagen later schreef The Fruit Farm Company ‘noodgedwongen’ Suriname te moeten verlaten, volgens een reconstructie van de website One World.
Op een na grootste werkgever
FAI geldt als op een na grootste werkgever van Suriname, na de Surinaamse overheid. Het staatsbedrijf zag zich gedwongen om de plantages van The Fruit Farm Group over te nemen om de werkgelegenheid van de Surinaamse werknemers op de plantages te behouden.
De overname betekende wel dat het Surinaamse staatsbedrijf hun lonen moest betalen en ook met schulden bleef zitten die The Fruit Farm Group achterliet in Suriname. De afzet van bananen via de Belgen stortte ondertussen in.
Het vertrek van The Fruit Farm Group uit Suriname maakt deel uit van een reorganisatie van de bedrijven van Hein Deprez. Zijn vlaggenschip Greenyard raakte enkele jaren geleden in grote financiële problemen en moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Hierbij werden ook andere belangen van Deprez, zoals The Fruit Farm Group, onder de loep genomen.
Herstructurering schuld
Crediteuren van The Fruit Farm Group onderhandelen momenteel over een herstructurering van de schuld. Daarbij ligt ook de vraag op tafel of andere activiteiten van The Fruit Farm Group, zoals een Turkse kersenkwekerij, wellicht moeten worden verkocht. Op een vergadering van obligatiehouders van The Fruit Farm Group zou de claim vanuit Suriname afgelopen maandag zijdelings zijn besproken.
De schadeclaims zijn afgelopen zaterdag verzonden. De grootste claim is ingediend bij de Belgische gerechtelijke onderzoeker, de zogeheten gerechtelijk mandataris, van The Fruit Farm Group. Die claim bedraagt $45.092.084.
Spoor van ellende
Het Surinaamse staatsbedrijf stelt daarbij de bestuurders van The Fruit Farm Group ook hoofdelijk aansprakelijk. Dat zijn de Belgische onderneming De Weide Blik en de eigenaren daarvan, Hein en Veerle Deprez. Zij zouden volgens de claim ‘een spoor van ellende’ hebben achtergelaten.
De schadeclaims zijn namens FAI ingediend door Terdu Management & Crisis Advisory van de Nederlandse hoogleraar Theo Terdu. Hij stelt de belangen van FAI te behartigen. ‘FAI is mijn opdrachtgever’, licht Terdu toe tegenover het FD.
Zusterbedrijven
The Fruit Farm Group en Greenyard gelden als zusterbedrijven. Ze opereren los van elkaar, maar hebben in Hein Deprez dezelfde eigenaar. In een persgesprek over de jaarcijfers van Greenyard dinsdagochtend weigerden de ceo’s van Greenyard, Hein Deprez en Marc Zwaaneveld, inhoudelijk te reageren op de schadeclaims uit Suriname. ‘The Fruit Farm Group heeft niets te maken met Greenyard en staat daar honderd procent los van. Er is echt nul relatie’, bezweert Zwaaneveld.
The Fruit Farm Group verwees dinsdag voor commentaar naar Greenyard-dochter Bakker Barendrecht. Dat bedrijf verwees voor commentaar naar Greenyard.