DE HARMONIE HERSTELLEN

HOE GROOT HET CONFLICT OOK IS.

Conflicten zijn zo oud als de mensheid zelf en worden sinds mensenheugenis geassocieerd met bedreiging. Dat is niet verwonderlijk, omdat onze maatschappij volledig is ingericht op het creëren van tegenstellingen. Bij een conflict praten we direct over ’tegenpartij’ en is de gang naar een advocaat en uiteindelijk de rechter de meest gewone zaak van de wereld geworden.

Verschillen van inzicht worden binnen no time meningsverschillen en daaruit wordt de basis van een conflict geboren. Sinds de komst van Napoleon kennen we het burgerlijk procesrecht en dat is erop ingericht om een conflict via vastomlijnde procedures te behandelen.

Het bracht mij tot het inzicht dat heel veel conflicten een weerspiegeling zijn van een probleem met jezelf en dat dat de reden is dat (veel) mensen met de ene na de andere juridische procedure te maken krijgen, verbitterd raken en van de ene bedreiging in de andere vervallen.

Als conflictloog beschouw ik het als mijn missie om bij te dragen aan een betere wereld door conflicten te voorkomen en als deze zich aandienen om te buigen naar nieuwe kansen.