Cases

Conflict met de bank en de fiscus. Voorkomen van faillissement en bestuurdersaansprakelijkheid

By 31 juli 2019 No Comments

De uitdaging

Robert, een hardwerkende makelaar in plezierjachten, zat met een enorm probleem met zowel de bank als de fiscus. De fiscus had een extreme vordering en dreigde met beslaglegging en daardoor werd de bank zo nerveus dat zij het krediet ging beëindigen. Het faillissement en een claim op grond van bestuurdersaansprakelijkheid lag op de loer. Mijn hulp als Conflictoloog werd ingeroepen.

 

De aanpak

Na analyse van het dossier kwam ik tot de conclusie dat de reactie van de bank gebaseerd was op angst. Vervolgens dat de fiscus echt een heel fors bedrag zou moeten afboeken als deze ondernemer daadwerkelijk failliet zou gaan. Elke bedreiging heeft ook een keerzijde, namelijk een kans. Ik heb de dynamiek van de kans de boventoon laten voeren in de gesprekken. De fiscus heb ik voorgehouden dat als ik de bank bereid zou vinden om een extra financiering te verstrekken, zij voor meer dan de helft hun geld zouden ontvangen en de bank dat als zij extra zouden financieren veel minder zou hoeven af te boeken. Dit is door mij uitgewerkt in een herstelplan dat was doorspekt van de redelijkheid en billijkheid van deze oplossing.

 

Het resultaat

Ik had met een tweetal gesprekken de bank overtuigd en de fiscus ervan doordrongen dat de bank alleen deze financiering zou verstrekken als de fiscus met de helft van haar vordering genoegen zou nemen. Deze hele constructie was binnen korte tijd geregeld. Het grootste compliment dat ik nadien ontving was: “man ik wist niet wat er gebeurde. Het lijkt wel of je kan toveren”. Het bedrijf bestaat nog steeds en rendeert heel goed.

Leave a Reply