Horeca-ondernemers

Horeca-ondernemers breken zich het hoofd over steuncijfers

Even zag horeca-ondernemer Kosta Tasi een Italiaans streepje zon aan de donkere hemel tijdens de tweede lockdown. Twee ervaren krachten zeiden dat ze wel een stapje opzij wilden zetten om hun baas financieel wat lucht te geven. Totdat financieel adviseur Hans Huiberts er zijn rekenmachine bij pakte om te bekijken wat dat voor de NOW-subsidie zou betekenen. Tasi zou niet €7200 op zijn loonkosten besparen, zoals hij hoopte, maar er zelfs een kleine €3000 bij inschieten.

Tasi (50) is al vijftien jaar eigenaar van La Dolce Vita, een Italiaans restaurant dat anderhalf jaar geleden de overstap waagde van Son en Breugel naar het centrum van Eindhoven. ‘Mijn chef en sous-chef wisten dat ik daarvoor flink had geïnvesteerd. Toen we in oktober voor de tweede keer dicht moesten, vonden ze het beter dat iedereen een beetje zou verliezen dan één man alles. Ze waren bereid per 1 december ontslag te nemen, met de afspraak dat ze bij de heropening weer als eersten in dienst zouden komen.’ De eigenaar van La Dolce Vita gaat er niet vanuit dat hij voor de kerst nog open gaat.

De twee chefs, al vijf jaar bij hem dienst, zouden terugvallen op een WW-uitkering. Dat is 75% van hun normale loon. Tasi zou zonder zijn twee duurste krachten op de loonlijst weer wat financiële armslag krijgen. In de zomer draaide hij dankzij terras en shifts van twee maal dertig gasten per avond in het weekend weer goeie omzetten. Sinds half oktober staat alles weer stil. De Belastingdienst verleent dan wel uitstel, maar de blauwe enveloppen blijven zich opstapelen. Ook de huur van het pand loopt door.

Snelheid

Na het resolute ‘nee’ van de rekenmachine voelt Tasi zich machteloos. ‘Ik heb collega’s in Italië die bij de eerste lockdown €600 hebben gehad en sindsdien niets meer. Dus voelt het raar om te klagen. Maar dit raakt mijn ondernemershart. Het verbaast me dat ik er geen euro mee zou opschieten en zelfs duurder uit zou zijn.’

De officiële instanties zeggen dat Tasi’s ervaring laat zien dat de NOW-regeling precies doet wat de bedoeling is, namelijk bedrijven en banen in stand houden zolang de economie door het virus stilstaat. Maar Koninklijke Horeca Nederland en andere ondernemersclubs worstelen al langer met het door overheid en media uitgedragen maar volgens hun onjuiste beeld dat de belastingbetaler 90% (en vanaf oktober 80%) van hun loonkosten heeft overgenomen.

Een berekening van Huibers laat zien dat Tasi dit kwartaal met 76% minder omzet nog net geen 60% van zijn salariskosten vergoed krijgt. Als het ontslag was doorgezet, zou de tegemoetkoming zijn gedaald tot 50% van de (lagere) loonkosten, maar zou netto dus bijna €3000 lager zijn uitgekomen.

En dat terwijl de NOW3, die van oktober tot januari loopt, juist expliciet ruimte schept voor reorganisaties. Pas bij 10% lagere loonsom vindt een correctie plaats. Tasi zou ruim over die drempel komen. ‘Je komt in de NOW rare dingen tegen die in de snelheid niet goed zijn doordacht’, merkt Huibers op, die enkele tientallen horecaklanten in zijn praktijk heeft.

‘Fout in opzet’

De regeling brengt veel ingewikkeld gecijfer met zich mee. Uit de berekeningen die Huibers momenteel voor de ondernemers maakt, blijkt volgens hem dat de tegemoetkomingen bij lange na niet voldoende zullen zijn om te voorkomen dat bedrijven kopje-onder gaan. Dat komt mede doordat bedrijven volgens zijn berekeningen bij zwaarder omzetverlies naar verhouding juist minder compensatie krijgen.

Uitgaande van de sectornorm dat 34% van de omzet naar personeel gaat, ziet Huiberts dat ondernemers bij 30% omzetverlies 90% van hun loonkosten uit de overblijvende omzet plus NOW kunnen betalen. Dat is zelfs meer dan de 80% die de regeling beoogt te vergoeden.

Maar de situatie verandert zodra het omzetverlies de 60% overstijgt: dan duiken ze onder die norm. Als de omzet totaal wegvalt, is de dekkingsbijdrage in de loonkosten nog maar 67%. Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) benadeelt bedrijven met de grootste omzetdalingen, aldus Huiberts.

Aangezien de horeca volgens het UWV dit kwartaal gemiddeld 75% omzetverlies opgeeft en de scheve subsidie-opbouw doorwerkt in het bedrijfsresultaat zullen deze horecazaken onevenredig zware verliezen lijden, is dan ook zijn verwachting. ‘Dat is echt een fout in de opzet.’

Bron: FD.nl

108 antwoorden
  1. Giống chó Poodle thuần chủng
    Giống chó Poodle thuần chủng zegt:

    This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.